Vodná elektráreň Jalná sa napriek protestom pravdepodobne postaví

18.07.2013 Žiar nad Hronom

Trnavá Hora/Bratislava 18. júla (TASR) - Proti výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE) Jalná v katastroch obcí Trnavá Hora a Pitelová v okrese Žiar nad Hronom sa postavili obyvatelia obidvoch obcí. Problémom je aj územné rozhodnutie o umiestnení stavby, ktoré vydala obec Pitelová a potvrdil vtedajší Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici. Proti nemu totiž vydala protest Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici. Stavebný úrad protestu nevyhovel a posunul rozhodnutie na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. To dnes rozhodlo, že protestu prokurátora rovnako nevyhovie.

Obyvatelia majú obavu zo zatápania domov, zdvihnutia hladiny spodných vôd a potenciálnych povodní z ľadových krýh. Ako vysvetlil obyvateľ Trnavej Hory Jaroslav Gazdík, ich boj proti výstavbe MVE začal už v roku 2011. "Začalo to tým, že sme sa dozvedeli, že sa tu niečo chystá. Tiež proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) prebehol bez toho, aby sme o tom niečo vedeli. Neskôr sme spísali petíciu proti elektrárni, obecné zastupiteľstvo Trnavej Hory prijalo dve uznesenia proti elektrárni, rovnako aj zastupiteľstvo Pitelovej," doplnil.

Obec Pitelová vydala územné rozhodnutie o umiestnení stavby vlani v júli. Podľa jej starostu Jána Kubíka, obec vydala územné rozhodnutie napriek protestom preto, že neexistovali zákonné dôvody, ktoré by bránili územnému konaniu. "Vlastníci pozemkov, ktorých sa to dotýka, neboli proti. Ostatné osoby, ktoré sa proti stavbe postavili, neboli účastníkmi územného konania," objasnil.

Proti územnému rozhodnutiu podali obyvatelia spolu 43 odvolaní. "Na základe nich bolo rozhodnutie postúpené na vtedajší Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici, kde ho odobrili, a proti ktorému neskôr podala Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici protest," pokračoval Gazdík. Upozornil tiež na to, že obyvatelia majú celý čas problém dozvedieť sa informácie o stavbe. "Tri kilometre nad nami je ďalšia elektráreň, ktorú postavili bez vedomia občanov, a to dokonca v našom katastrálnom území," uzavrel.

Krajská prokuratúra podala protest proti územnému rozhodnutiu o umiestnení MVE Jalná v apríli tohto roka. "V proteste sú uvedené ustanovenia zákona o správnom konaní a stavebného zákona, ktoré boli porušené v postupe a rozhodnutí prvostupňového a odvolacieho orgánu, najmä nesprávne určenie príslušnosti prvostupňového stavebného úradu a nesprávne územné konanie a rozhodnutie len o umiestnení stavby a nie aj o využívaní územia, konanie a vecné rozhodnutie o neúplnom návrhu na začatie konania, nedostatočne zistený skutočný stav – chýbajúce podklady pre rozhodnutie, porušenie zásady procesnej rovnosti účastníkov konania, prehliadnutie niektorých odvolacích dôvodov v podaných odvolaniach, ako aj námietok uplatnených proti záväzným stanoviskám dotknutých orgánov," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Ivan Vozár.


Ministerstvo protestu prokurátora nevyhovelo

Ako uviedla vedúca Odboru výstavby a bytovej politiky Obvodného úradu v Banskej Bystrici Jana Mylbarchová, protestu prokurátora v máji nevyhoveli preto, že sa úrad nestotožnil so všetkými námietkami. "Protest prokurátora sme preto podľa zákona postúpili na náš nadriadený orgán, MDVRR," vysvetlila.


Ministerstvo protestu prokurátora nevyhovelo a územné rozhodnutie o umiestnení stavby tak naďalej platí. Podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu zverejní ministerstvo celé znenie rozhodnutia o proteste prokurátora proti rozhodnutiu KSÚ v Banskej Bystrici a konkrétne dôvody, prečo protestu nevyhovelo už dnes na úradnej tabuli ministerstva, príslušného stavebného úradu, ako aj na webovej stránke rezortu. "Všeobecne však môžeme povedať, že nám doručený protest prokurátora sa obmedzuje na všeobecné konštatovania, bez poukázania na konkrétne ustanovenia príslušných predpisov, ktoré boli napadnuté. Protest taktiež obsahuje mnoho nepresností a v mnohých prípadoch je nepreskúmateľný," vysvetlil.

Krajská prokuratúra Banská Bystrica podľa jej hovorcu k dnešnému dňu nemá vedomosť, či a ako bolo o proteste rozhodnuté. "Vzhľadom na 30-dňovú lehotu na rozhodnutie o proteste prokurátora, Krajská prokuratúra Banská Bystrica prípisom z 3. júla požiadala Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR o doručenie rozhodnutia o proteste," doplnil Vozár.

MVE Jalná chce postaviť firma ZUS-servis zo Žiaru nad Hronom. V katastri Trnavej Hory, časti Jalná, navrhuje postaviť ľavobrežnú hrádzu a odvodňovací jarok a v katastri Pitelovej budovu elektrárne s haťou, rybovodom a prístupovou cestou, pravobrežnú hrádzu a odvodňovací jarok, ako aj dva objekty na reguláciu vody v starom ramene Hrona. Elektráreň má mať tri turbíny a ročne vyrábať priemerne 5590 megawatthodín energie. Jej výstavba by mala trvať približne dva roky a náklady na ňu investor v zámere predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie odhadol na približne päť miliónov eur. "Výstavba MVE Jalná je momentálne v štádiu prípravy dokumentácie pre stavebné povolenie. Jedným z podkladov pre spracovanie PD pre stavebné povolenie je aj geologický prieskum, aby sa správne naprojektovali stavebné objekty MVE, ktorý bol ukončený v júni tohto roka," informoval o aktuálnom stave stavby konateľ ZUS-servis Slavomír Pilnik.

Podľa zákona o správnom konaní sa účastníci konania môžu do 15 dní proti rozhodnutiu ministerstva odvolať. Ich odvolanie by mal už posudzovať priamo minister dopravy.
 

Vyberte región